artister 2006

.

 VIADANA KAMARAKORUS 

Kören bildades i november 1997 och verkade först i Széchenyi István Gimnázium och sedare som Bartók Béla Kamaraszinház és Müvészetek Háza:s kammarkör i Dunaújváros i Ungern. 

Körens första framträdande skedde 1997 i Dunaújváros evangelis ka kyrka vid stadens julkonsert. Man framförde då italienaren Ludovico da Viadanas motett "Exultate justi". 1998 vann kören priser vid olika festivaler i Ungern. I december 1999 då kören gav en konsert i Dunaújváros evangeliska kyrka blev den utnämnd till "festivalkör" av en jury. Samma månad begav sig kören på turné i Slovakien och genomförde tre konserter. 

2000 framförde kören Giovanni Pierluigi Palestrinas "Missa brevis" under en högmässa i Dunaújváros. I december det året vann kören tredje pris i Zoltán Kodály-tävlingen och fick dessutom ett extra pris av en kulturstiftelse. Under 2001 framträdde kören tillsammans med kända ungerska artister som operasångerskorna Veronika Fekete, Éva Lukács och Etelka Csavlek, pianisten och Operahusets kapellmästare Gyula Pfeiffer. I maj 2002 besökte kören Cypern, där den deltog i den internationella körfestivalen i Limassol. I november samma år sjöng kören vid en kammarkörfestival i Transylvanien. 

2003 blev kören uppgraderad av en jury till "konsertkör". Samma år uppträdde man på den 14:e körfestivalen i Linz. Under festivalen deltog kören i Bruckner-Schollum körtävling där den erhöll silverdiplom. Våren 2004 besökte Novemberkören från Mariehamn Dunaújváros och gav gemensamma konserter med Viadana Kamarakórus. I juli 2004 gav Viadana Kamarakórus en konsert med "sakralt och profant" tema, där man framförde W.A. Mozarts och F. Liszts motetter samt renässansmadrigaler och Lajos Bárdos sällan framförda andra folkvisrapsodi. 2005 producerade Bartók Rádió körpodium ett program med kören. 

I augusti 2005 besökte Viadana Kamarkórus Åland på svarsvisit till Novemberkören. Man gav konsert i Mariehamn och Lemland. Den nordeuropeiska turnén avslutades med en helkvällskonsert St.Matteus kyrka i Stockholm.


ÁDÁM KISS 

har studerat vid Lisztakademin i Budapest 1983-88 för bl a Ferenc Gergely (orgel) och Ilona Prunyi (piano). 1988 avlade han diplom i orgelspel. Han har deltagit i Milan Slechtas mästarkurs i Prag samt gått pianolärarutbildning vid Uleåborgs konservatorium under ledning av Jouko Tötterström. Kiss har verkat som piano- och orgellärare vid Limingo Musikinstitut. Sedan 2000 verkar han som kantor i Lemland-Lumparlands församling. Ádám Kiss har konserterat i Ungern, Tjeckien, Finland, Sverige och Norge samt samarbetat med den ungerska radiokanalen Bartók Rádió.


KATRIN MERILOO 

är en av de mest framgångsrika konsertorganister i Nordiska och Baltiska staterna. Som 22-åring vann hon den internationella orgeltävlingen i Lahtis 1997. Året senare vann hon europeiska deltävlingen till Royal Bank Organ Competition i Lübeck och således valdes som en av tio unga topporganister från hela världen till den prestigefulla finalen i Calgary. I 2001 belönades hon med andra priset vid Schnitger-tävlingen (specialiserad i tidig musik) i Alkmaar, Holland. 

Som flitigt uppträdande artist Meriloo har spelat mer än 500 konserter runtom Europa (Frankrike, Belgien, Italien, Spanien, Tyskland, Schweiz, Holland, Tjeckien, Sverige, Finland, Danmark, Norge, Island, Estland och Lettland). Hon har gjort radio- och tv-inspelningar i Sverige, Finland, Tyskland och Spanien samt släppt två solo-skivor. Meriloo har samarbetat med internationellt kända sångare och instrumentalister, körer och orkestrar, och hennes spel kan höras vid ytterligare 10 skivinspelningar. Hon har belönats med flertala stipendier och priser (bl.a Sony Sweden musikpris 2001). 

Meriloo har två diplomer i orgelspel (diplomexamen vid solistavdelning i Sibeliusakademin för prof. Kari Jussila 1998, konsertorganistexamen vid musikhögskolan i Piteå för prof. Hans-Ola Ericsson 1999), examina i kyrkomusik och ackompanjemang. Hon har studerat orgel även för prof. Gary Verkade och på flera mästarkurser (bl.a Latry, Vogel, Lohmann, Oortmerssen). För tillfället bedriver hon påbyggnadsstudier vid universiteten i Luleå och Göteborg. 

Sedan 2000 har hon arbetat som orgellärare vid musikhögskolan i Piteå och sedan 2003 är hon anställd som organist i Övertorneå församling där hon har den berömda 1600-tals Müller-orgeln som arbetsredskap. Meriloo är även konstnärlig ledare till gränsöverskridande “Arctic Organ Festival” i Sverige och Finland.


WOLFGANG SEIFEN 

född 1956 i Bergheim, Tyskland. Han började sina grundläggande musikaliska studier för Hermann Kraeling och fortsatte sedan med kyrkomusikaliska studier i sin hemstad Oberaussem. 1973-76 studerade Seifen liturgisk musik vid Aachens konservatorium och fick sin första anställning som organist vid Nikolauskyrkan i Aachen. 1983-2000 var han organist vid Papal Basilica St. Mary i Kevelaer med sin stora Seifertorgel. 

Under många år undervisade han i orgelimprovisation och liturgiskt orgelspel både vid konservatoriet i Stuttgart och vid Robert-Schumann-konservatoriet i Düsseldorf. 1995 blev han utnämnd till hedersprofessor. Sedan 2000 verkar han som professor i orgelimprovisation och liturgiskt orgelspel vid universitetet för konst i Berlin. 

Seifen gör omfattande konsertturnéer över hela Europa, i USA och Japan och sitter i juryn vid ett stort antal internationella organisttävlingar. Dessutom verkar han som gästföreläsare i improvisation vid internationella orgelfestivaler över hela världen. Seifen har genom åren även publicerat många artiklar om orgelbygge och orgelimprovisation. Han har också skrivit en hel del musik för kör och orgel och även kammarmusik.


MARCO LO MUSCIO 

född i Rom 1971. Han fick pianoutbildning under Maestro Maiorani vid "L. Refice"-musikakademi, där han fick graden "cum laude" och tre års diplomstudier med den berömde pianisten Sergio Fiorentino vid "B. Cristofori"-akademin samt diplom "cum laude" i musikpedagogik. Han har också studerat orgel för J.E. Goettsche, som är organist vid Sant Peters Basilica i Rom. 

Lo Muscio tycker om att spela transkriptioner av den amerikanske pianisten, sopransaxofonisten, kompositören och jazzmusikern Keith Jarrets kompositioner. Han har också specialiserat sig på franska, engelska och amerikanska orgelverk från 1900-talet. Han har under sin karriär hunnit med över 500 konserter runt Europa, bl a Island, Ungern, England, Frankrike och Vatikanen (St Peter- och Clementinahallen). Muscio har uppträtt i Great Philharmonic Concert Hall Shostakovic i St.Petersburg, i Oxford "Exeter college", under Tallinns XVII internationella orgelfestival, i Åbo och Riga domkyrkor, Sorø internationella festival, Danmark. Andra speluppdrag inkluderar öppningen av de "Andliga gudstjänsterna" i St. Peters Basilica med påven Giovanni Paulus II närvarande.

Lo Muscio har även samarbetat med andra internationella artister. Han har spelat nationella och internationella uruppföranden med verk av bl a Einojuhani Rautavaara och Arvo Pärt. Lo Muscio har gett ut 5 CD med piano- och orgelmusik som fått goda recensioner. 

Förutom Ålands orgelfestival ger Lo Musco i år konserter även i bl a Ryssland, Belgien, Norge, Polen, Danmark, Frankrike, Tyskland och England.


EMANUELE CARDI 

är organist och körledare vid St. Maria della Speranza-kyrkan i Battipaglia söder om Neapel. Cardi erhöll sitt diplom "cum laude" i orgelspel och orgelkomposition vid "F. Morlacchi"-konservatoriet i Perugia i mellersta Italien. Lärare var orgelprofessorn Wijnand van de Pol. Han fortsatte sedan att studera barock- och renässansrepertoar. 

Cardi har intresserat sig för restaurering av gamla orglar, speciellt neapolitanskt orgelbygge och orgelmusik från 1500- och 1600-talet. Han har skrivit många artiklar för olika musiktidskrifter, och även konsulterats vid restaurering av historiska orglar. 

Som organist har Cardi konserterat i många länder och spelat på de mest berömda orglarna i Europa t ex i Oude-Kerk i Amsterdam, (där bl a den holländske kompositören och organisten Jan Pieterszoon Sweelinck verkade i början på 1600-talet) och på den jättelika Mulholland-orgeln i Ulster Hall, Belfast. Han har deltagit i några av de mest prestigefyllda orgelfestivalerna bl a den internationella orgelveckan i Brüssel. Cardi har också givit invigningskonserter på restaurerade orglar t ex den stora orgeln i Redemptorist-kyrkan i Belfast och Aeolian-Skillerorgeln i First Unitarian-kyrkan i Worcester, USA.


JOHAN HERMANS 

verkar som lärare i orgelinterpretation och kammarmusik vid konservatoriet i Hasselt i Belgien. Han är organist i the Provincial Sanctuary of the Sacred Heart-kyrkan i samma stad, med en välbevarad Cavaillé-Coll-orgel. Han är också grundare och konstnärlig ledare för den årligen återkommande internationella orgelfestivalen i Hasselt och koordinerar dessutom serien av orgelkonserter i kyrkan varje lördag. 

Hermans studerade vid Lemmens musikinstitut i Louvain och vid Kungliga Musikhögskolan i Liége. Han tog orgeldiplom och kompletterade sin utbildning med en avhandling,"Rhetoric and Affects in the music of J.S. Bach" och "Diplôme Supérieur" i orgelinterpretation. Han erhöll stipendier från både det flamländska och franska samhället som gav honom möjlighet att deltaga i mästarklasser i Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Italien. 

Hermans intensiva aktivitet som organist och lärare har fört honom till de flesta länder i Europa, USA, Ryssland och Japan. Han har gett invigningskonserter på nya orglar och föreläst vid olika musikhögskolor i olika delar av världen, framträtt i radiosändningar i många länder och gjort många CD-inspelningar med goda recensioner. I april 2005 erhöll han en utmärkelse av Academic Society "Arts-Sciences-Lettres" i Paris.


ANNIKA OLLINKARI 

har studerat vid Sibelius-Akademin med inriktning på musikpedagog-, solist- och operautbildning. Sångdiplom tog hon under ledning av professor Liisa Linko-Malmio. Vidare utbildade hon sig som sångerska i München, i Wien (Kahry, Moore) och i London (Vera Rosza). 2002 disputerade hon för doktorsgraden vid Sibelius-Akademin. Ollinkari har fungerat mest som konsert-, oratorie- och recitalsångerska. Repertoaren omfattar alla väsentliga passions-, mäss- och oratorieverk av Bach, Händel, Vivaldi, Rossini m fl., dessutom Mahlers alla sex sångcykler, Ravel, Schönberg, Respighi m fl., speciellt 1900-tals kompositörer. Som free lance sångerska har Annika Ollinkari deltagit i operaproduktioner med roller som Maddalena i Verdis opera “Rigoletto”, Azulena i Verdis “Il Trovatore”, Orlofsky i Strauss “Die Fledermaus”, Xerxes i Hän dels “Xerxes”, huvudrollen i Bizets “Carmen”. Annika Ollinkari är verksam som lektor i sångkonst vid Sibelius-Akademin.


MIKAEL FAGERHOLM 

har efter Teater- och Operahögskolan i Göteborg varit engagerad som operasångare i Norge, Sverige och Finland. På den Norske Opera i Oslo har han uppträtt bl a som Nemorino i “Kärleksdrycken” (Norsk TV-produktion), Tarnino i “Trollflöjten”, Simon i “Tiggarstudenten” och Alfredo i “La Traviata”. I Sverige har han på Folkoperan i Stockholm sjungit bl a Rodolfo i “La Boheme” och Alfredo i “La Traviata”. På Confidencen i Ulriksdals slott sjöng han Don Ottavio i “Don Giovanni” och på Läckö slott Erico i Haydns opera “La vera costanza”. I Finland har han sjungit Don José i “Carmen”, Hertigen i “Rusalka”, Rautavaaras “Auringon talo” och Rodolfo i “La Boheme”. På Svenska Teatern i Helsingfors har han varit engagerad som Rewanall i “Teaterbåten” som Freddy i “My Fair Lady”. Dessutom har han uppträtt med huvudrollen i Kaj-Erik Gustafssons kyrkoopera “Jona”, i Gustafssons komponerade beställningsverk “Jubileumskantat vid Kungliga Svenska Vitterhets Academiens 250-års jubileum” inför svenska kungen på Kungliga slottet i Stockholm, samt senast i hans opera “Ispalatset”. Musik av Jack Mattsson har av Mikael framförts i bl a Eriks roll i “Katrina”, i “Serenad” och en del sånger till text av Runeberg. Inom sakralmusiken har Mikael också varit engagerad som solist i bl a Lars Karlssons “Ludus latrunculorum”, Bachs Juloratorium, H-moll mässan och Magnificat, Mozarts Requiem, Beethovens Missa Solemnis, Rossinis Stabat Mater m fl.


ANNIKKA KONTTORI-GUSTAFSSON 

är född i Lahtis och började studera i hemstadens musikinstitut. Hon fortsatte sina studier vid Sibelius-Akademin under ledning av Izumi Tateno och vid musikhögskolorna i Detmold och Väst-Berlin under ledning av professor Klaus Schilde. Kammarmusikstudier på bl.a André Navarras och Bruno Giurannas mästarkurser. År 1978 avlade Annikka Konttori-Gustafsson diplomexamen i Sibelius-Akademin och slutexamen i Berlin (Hochschule der Künste). År 2001 blev hon doktor i musik från Sibelius-Akademin, där hon innehar en lektorstjänst i pianomusik. 

Annikka Konttori-Gustafsson har uppträtt som solist och kammarmusiker såväl i hemlandet som i Italien, Tyskland, Schweiz, Danmark, Island, Estland och USA. Hon har framfört rikligt nutida finsk musik samt fransk musik från 1900-talet.


KAJ-ERIK GUSTAFSSON 

diplomorganist, musikdirektör, lektor vid Sibelius-Akademin, tonsättare, director musices. Studier i orgelspel för Enzio Forsblom. Debutkonsert i Helsingfors domkyrka 1969. Mästarkurser i improvisation för Gaston Litaize och Anders Bondeman. Har även tagit del av Jean Langlais’ improvisationspedagogik. Tillsammans med Pentti Soinne har Gustafsson utgivit en lärobok i koralimprovisation ”Cantus firmus”. Grundare av, samt lärare och konstnärlig ledare vid Pargas orgeldagar tillsammans med Kari Jussila 1980 – 2002. Konserter som dels organist dels körledare i hemlandet, de nordiska länderna, Estland, Tyskland, Frankrike, Italien, USA och Kanada samt Ryssland och Japan. 

Som tonsättare har Gustafsson producerat främst vokalmusik och orgelmusik. Större verk: oratoriet Tomas, kyrkodramat Jona, kördramat Ispalatset och andra sagor från Kvarken, Missa cum jubilo för kör och orgel, Missa di S:t Johannis (för Johanneskyrkan i Helsingfors 100-års jubileum), Reqviem (för Chorus Sanctae Ceciliaes 40-års jubileum), Te Deum, Misericordiae för orgel och kammarorkester. Ytterligare: orgelverk, orgelkoraler, motetter, körlyrik, liturgisk musik.


MAREK STEFANSKI 

är en av de mest aktiva polska organisterna. Han tillhör den unga generationen av musiker vars prestationer redan är välkända utomlands. 

Stefanski föddes i Rzeszów 1969. Han inledde sina orgelstudier för Andrzej Bialko och fortsatte sina musikaliska studier för Joachim Grubich vid Musikakademin i Krakow där han erhöll sitt diplom med högsta betyg. 

Stefanski gjorde sin konsertdebut som organist redan i början av sina studier tillsammans med Akademiska "Organum"-kören som gav ett stort antal konserter runt Europa. Genom framgångsrika framträdanden vid internationella orgelfestivaler med många priser som följd, öppnades dörrarna till flera orgelfestivaler även i utomeuropeiska länder som USA, Israel, Ryssland m fl. 

1996 anställdes Stefanski som organist i Mariekyrkan i Krakow, där han inte bara spelar vid gudstjänster utan även ger ett dussintal konserter varje år. 1999 fick han anställning vid Musikakademin i Krakow, där han undervisar i orgelspel och leder orgelklassen vid Kyrkomusikinstitutet. 

Han har under sin karriär hunnit med att ge konserter i Tyskland, Frankrike, Spanien, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Sverige, Danmark, Italien, Ukraina, Litauen, Rumänien, Israel, USA, Equador och Ryssland. Stefanski är en god "ambassadör" för polsk orgelmusik, speciellt 1900-talsmusik och "spridit" den ut i världen. Han har gjort flera CD-inspelningar och även radio- och TV-inspelningar för både polska och utländska radio- och TV-bolag. 

Förutom som solist, har Stefanski även samarbetat med körer, sångsolister och instrumentalister. Stefanski har erhållit ett stort antal priser och utmärkelser.

startsidan