artister 2010

.

SOFIE ASPLUND 

Sofie Asplund studerar sitt första år på kandidatutbildningen vid Operahögskolan i Stockholm med sångerskan Mari Anne Häggander som sångpedagog. Hon har tidigare studerat klassisk sång och opera vid Stockholm operastudio, Vadstena folkhögskola och Birkagårdens folkhögskola. Grunderna lades vid Ålands Musikinstitut, där hon bl.a studerade sång för sångpedagog Catherine Frisk Grönberg och dansade för Elzbieta Söderlund.

Sofie Asplund har under sin studietid gjort roller som Adele i Läderlappen, Susanna i Figaros bröllop, Amor i Paris och Helena, Madame Herz i Teaterdirektören, Olympia i Hoffmans äventyr samt en roll i Olov Olofssons nyskrivna opera Bridgend Blues. På Åland har Sofie framträtt i ett stort antal konserter och musik-teatersammanhang, bl.a Röster för Östersjön, Be-bop på Iwa (Mariehamns teaterförening) och Pelle Svanslös (Kappsäcksteatern). Hon har även anordnat egna välbesökta konserter som Operabubbel sommaren 2008 ( tillsammans med mezzosopranen Frida Österberg och pianisten Ida Andersson). Sofie kommer sommaren 2010 att göra en roll i Vadstena Akademiens sommaropera på Vadstena slott.

DAG-ULRIK ALMQVIST 

studerade mellan åren 1991-2000 vid Sibelius-Akademins kyrkomusikavdelning i Helsingfors med Olli Porthan som lärare i orgel och Kaj-Erik Gustafsson i orgelimprovisation. 1998-2000 tog han nya impulser för orgelspelet av Hans Davidsson och Johannes Landgren vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs Universitet. Dag-Ulrik har också studerat komposition för Harri Wessman.

Dag-Ulrik Almqvist verkar som kyrkomusiker i Johannes församling i Helsingfors. Han leder kammarkören Chorus Sanctae Ceciliae och är förbundsdirigent för Finlands svenska kyrkosångsförbund.


CATHERINE FRISK GRÖNBERG 

född i Uppsala, sopran och sångpedagog. Studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Örebro åren 1982-1987 och 1995-1997. Sångstudier för bl.a. Evy Bråhammar, Malmö, Lilian Gentele, Stockholm, Ritva Erola, Helsingfors, Ragnhild Sjögren, Stockholm, och Jean Giraudeau, Paris. Aktiv i Musikhögskolans kammarkör i Stockholm under Eric Ericssons ledning.

Catherine är verksam som solist med bl.a. nordisk romans, oratorier samt äldre och nutida musik på repertoaren. Som sångpedagog har Catherine verkat i Uppsala och sedan 1996 i Mariehamn, där hon innehar en ordinarie anställning sedan 2002 vid Ålands musikinstitut.

Catherine är ofta efterfrågad tonbildare bland körer och har själv startat ett antal körer inom ramen för sin tjänst, bl.a. flickkören Singoalla, ungdomskören Capella Vocalis samt Voces Alandicae, en damkör bestående av solosångstuderande vid musikinstitutet. Voces Alandicae bildades hösten 2002 och har framträtt med bl.a. Pergolesis Stabat Mater med solister ur kören men också med nyare musik för damkör.

KJELL FRISK 

född i Helsingfors 1955, sedan 1995 bosatt på Åland. Verksam som lärare i träblåsinstrument, kammarorkester och kör vid Ålands musikinstitut sedan 1995. Utbildad i Stockholm med examen 1979 som träblåspedagog, musiker med ett brett verksamhetsfält. Medlem av Joculatores Upsalisenses (tidig musikensemble) sedan 1974, konsertmästare i oktetten Ehnstedts Eftr., oboist i Drottningholms barockensemble 2005, soloklarinettist i Kungliga Akademiska kapellet 1985-1995.

Kjell Frisk är aktiv kammarmusiker både på Åland och utomlands. Han är en av initiativtagarna till den åländska ensemblen för medeltidsmusik, á Austrvega. Tonsättare med verk för barn samt barnoperan Miss Butter F Lai and Mr B Troy, orgelverk bl.a Lórgue fantastique Jesu sju ord på korset för soli, kör, violin, oboe och orgel, stort antal körkompositioner bl.a Herrens bön, julsånger på CD samt flera längre orkesterverk.


RAPHAËL TAMBYEFF 

är född 1936 och började ta pianolektioner vid fyraårsålder. Han har bedrivit studier vid Ecole César-Franck och vid Conservatoire National Supérieur de Musique i Paris. Sin första organisttjänst erhöll han redan som 15-åring och har sedermera verkat vid både Notre-Dame-de- Grâce-de-Passy och Crématorium du Père-Lachaise i Paris. Han är en ofta inbjuden gäst till orgelfestivaler och ger regelbundet konserter både i Frankrike och i utlandet. Under ett flertal år har han även samarbetat med Radio-France. Hans musikaliska skärpa, hans strävan att kunna kommunicera genom tonspråket men även hans pedagogiska kunnande har gjort honom till en mycket uppskattad lärare. År 1990 grundade han Académie d’Orgue d’Anglet som han fortfarande leder och sedan 2002 verkar han som orgellärare vid Conservatoire International de Musique de Paris.


JORUN MARIE KVERNBERG 

Musiker, kompositör och arrangör. Hemma från Fræna i Romsdal, född 1979. Under hösten 2006 gav Jorun Marie Kvernberg ut sitt första soloalbum och sommaren efter kom hon som soloartist med till finalen i norska Rikskonserter med sitt lanseringsprogram Introfolk. Kvernberg har en examen från Musikhögskolan i Oslo med violin och fiol som huvudinstrument (1999-2004). Där träffade Kvernberg också sina medlemmar i gruppen, Tindra och Majorstuen, vilket är en viktig del av hennes musikaliska karriär. Kvernberg hörs ofta i ensemble sammanhang, bl a tillsammans med grupperna Bruvoll / Halvorsen, Camilla Granlien Band och Unni Boksasp Ensemble.

I Kvernberg's solosatsning är det den traditionella fiolmusiken från Møre och Romsdal som är mest framträdande. Kvernberg framför också en handfull sånger där hon ackompanjerar sig själv på fiol och hardangerfiol (hardingfela). Hon är känd för sin starka karisma på scenen, och med sitt varma och gnistrande fiolspel gör hon den solistiska folkmusiken från hemtrakterna levande och aktuell för en bred publik. För åren 2009 och 2010 tilldelades Kvernberg statens konstnärsstipendium, ett arbetsstipendium för yngre folkloreartister.


MAREK STEFAŃSKI 

är en av de mest aktiva polska organisterna. Han tillhör den unga generationen av musiker vars prestationer redan är välkända utomlands. 

Stefański föddes i Rzeszów 1969. Han inledde sina orgelstudier för Andrzej Białko och fortsatte sina musikaliska studier för Joachim Grubich vid Musikakademin i Krakow där han erhöll sitt diplom med högsta betyg. 

Stefański gjorde sin konsertdebut som organist redan i början av sina studier tillsammans med Akademiska "Organum"-kören som gav ett stort antal konserter runt Europa. Genom framgångsrika framträdanden vid internationella orgelfestivaler med många priser som följd, öppnades dörrarna till flera orgelfestivaler även i utomeuropeiska länder som USA, Israel, Ryssland m fl. 

1996 anställdes Stefański som organist i Mariekyrkan i Krakow, där han inte bara spelar vid gudstjänster utan även ger ett dussintal konserter varje år. 1999 fick han anställning vid Musikakademin i Krakow, där han undervisar i orgelspel och leder orgelklassen vid Kyrkomusikinstitutet. 

Han har under sin karriär hunnit med att ge konserter i Tyskland, Frankrike, Spanien, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Sverige, Danmark, Italien, Ukraina, Litauen, Rumänien, Israel, USA, Equador och Ryssland. Stefański är en god "ambassadör" för polsk orgelmusik, speciellt 1900-talsmusik och "spridit" den ut i världen. Han har gjort flera CD-inspelningar och även radio- och TV-inspelningar för både polska och utländska radio- och TV-bolag. 

Förutom som solist, har Stefański även samarbetat med körer, sångsolister och instrumentalister. Han har erhållit ett stort antal priser och utmärkelser.


JOHANNES LANDGREN 

studerade vid Musikhögskolan i Göteborg, där han tog kyrkomusikerexamen 1985, solistdiplom 1987 samt körpedagogexamen 1990. I maj 1997 disputerade han på en avhandling om den tjeckiske kompositören Petr Ebens orgelmusik. För närvarande är han verksam som frilansande organist och dirigent samt orgellärare vid Musikhögskolan i Göteborg.

Genom åren har Landgren erhållit många utmärkelser, bl.a. blev han utsedd till festivalens bästa dirigent vid den internationella körfestivalen i Prag 1994. Som soloorganist och körledare har han besökt många länder och ett flertal CD-skivor har blivit inspelade.

HÅKAN LEWIN  

är född och uppvuxen i Avesta, som under 50- och 60-talet utvecklade ett blomstrande musikliv. Lewins karriär som saxofonist började i slutet av 60-talet och han kom snabbt att bli en mycket uppskattad jazzsolist. 1982 startade Håkan den mycket kända jazzgruppen ”Excursion”. Med denna grupp turnerade han i samtliga skandinaviska länder och under åren gruppen existerade gjordes många olika inspelningar.

Några år senare började han som leadsaxofonist i det legendariska ”Gugge Hedrénius Big Blues Band”. Bandet turnerade vid ett flertal tillfällen i USA samt i stora delar av Europa. 1987 var Håkan Sveriges representant i ”European Radiounion Orchestra”. Orkestern var detta år förlagd i Amiens, Frankrike. Under många år var Lewin medlem i ”Sandvik Big Band” och spelade vid ett flertal tillfällen i ”Svenska Radiojazzgruppen”. Våren 1994 turnerade Håkan tillsammans med den estniske pianisten Aldo Meristo i Argentina där de besökte ett flertal festivaler. Lewin är också medlem i den internationella jazzgruppen ”The Baltic Quartet” samt spelar leadstämman i ”Lasse Lindgren Big Constellation”.


ORATORIEKÖREN PÅ ÅLAND 

Oratoriekören på Åland grundades år 1978. Initiativet till grundandet togs av kantor Kaj-Gustav Sandholm som också varit körens dirigent ända från starten. Målsättningen är att uppföra större verk och kören har bland annat sjungit Händels Messias, Faurés Requiem, Haydns Skapelsen, Mozarts Requiem samt Jack Mattssons Åländskt Requiem. Oratoriekören uppträder också med mindre verk, främst i kyrkor, och den har haft ett givande samarbete med körer och orkestrar både från Finland och Sverige.

KAJ-GUSTAV SANDHOLM 

Kaj-Gustav Sandholm (född 1944) utexaminerades som kantor-organist från Sibeliusakademin år 1967. Som kantor i Mariehamns församling har han arbetat upp ett framgångsrikt musikarbete, där också barnarbetet har haft en central roll. Vid sidan av sin tjänst har han lett Ålands sång- och musikförbunds oratoriekör, som bland annat representerat Finland på de nordiska kyrkomusikdagarna. Åren 1975-80 var han musikalisk ledare för Finlands svenska kyrkosångförbund och åren 1985-95 förbundets ordförande. Under 25 år har Sandholm varit den drivande kraften bakom Ålands orgelfestival.

Kaj-Gustav Sandholm har utsetts till Årets kantor av styrelsen för Finlands Kantor-organistförbund. Valet motiverades med Sandholms breda och mångsidiga verksamhet i den egna församlingen och i hela Ålands musikliv.


ANDREW CANNING 

Andrew Canning är född i London 1967 och har studerat orgel för David Sanger och Christopher Bowers-Broadbent vid The Royal Academy of Music och London University där han tilldelades fem priser i orgelspel. 1984 vann han första pris vid The West of England Organ Festival Competition och 1990 tilldelades han The Worshipful Company of Musicians Silvermedalj.

Andrew har arbetat som organist i Westminster Abbey och i S:t Marylebone Parish Church i London. Sedan 1996 är han biträdande organist i Uppsala Domkyrka och sedan 2001 Universitetsorganist vid Uppsala Universitet. Som orgelsolist har han turnerat många gånger i Europa, Japan, Ryssland och USA och han har spelat in 10 CD-skivor med bl.a. Alice Babs, Peter Mattei, Anders Paulsson, Steve Dobrogosz och Nils Lindberg.


STAHLHAMMERKVARTETTEN 

Semmy Stahlhammer är violinist och 1:e konsertmästare i Kungliga Hovkapellet på Stockholmsoperan, kapellmästare i Stahlhammer Klezmer Classic Ensemble, konstnärlig ledare för musikfestivalen i San Giovanni i Toscana, Italien och har spelat in ett tiotal soloskivor. Hans violinateljé på Norr Mälarstrand i Stockholm restaurerar och säljer stråkinstrument. Semmys bok Kodnamn Frisör är utgiven på Albert Bonniers förlag.

Jannika Gustafsson är en finsk violinist som har sin utbildning från Sibeliusakademien, Edsbergs Musikinstitut och Musikhochschule i Köln. Hon är konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester och numera även kollega till Semmy och 1:e konsertmästare vid Kungliga Operan i Stockholm.

Anna Hyllman är en hängiven kammarmusiker som till vardags arbetar som alternerande stämledare i Gävleborgs Symfoniorkester. Hon har studerat i Tyskland för Nobuko Imai och har tagit kammarmusikdiplom vid Edsbergs Musikinstitut. Anna har deltagit i musikfestivaler i Nord och Latinamerika, Europa och Skandinavien.

Isabel Blommé är cellist och har liksom Anna tagit kammarmusikdiplom vid Edsbergs Musikinstitut. Hon har som medlem i stråkkvartetter och pianotrios framträtt vid internationella musikfestivaler i bl.a. USA, Canada, Italien och Indien samt spelat i TV och radio. Hon är sedan 2008 medlem i Stahlhammer Klezmer Classic Ensemble.


HENRYK GWARDAK 

Henryk Gwardak föddes 1951 i Polen och började spela piano vid fem års ålder. Vid fjorton års ålder började han studera orgelspel. Orgeldiplom fick han från Musikakademin i Wroclaw 1975. Sedan 1987 har Gwardak verkat som kantor i Saltvik på Åland. Han är samtidigt lärare vid Ålands musikinstitut. År 1993 fick han landskapet Ålands kulturpris. År 2002 tilldelades han Ålands självstyrelses 75-års jubileumsmedalj för hans framgångsrika verksamhet i landskapet. Sedan 2001 är han konstnärlig ledare och styrelseordförande för Ålands orgelfestival. Henryk Gwardak har konserterat i Polen, Sverige, Finland, Tyskland, Norge, Holland, Belgien, Danmark, Frankrike, Storbritannien, Schweiz, Italien, Estland, Litauen, Slovakien, Japan och Västindien. Förutom orgel- och pianospel har Henryk Gwardak ägnat sig åt kammarmusik. Han har ackompanjerat solister och körer i Europas olika länder. 


AARNOUD DE GROEN 

Aarnoud de Groen föddes i Haag 1971. Han fick sina första orgellektioner vid 9 års ålder. De första grunderna lärde organisten Jan van Westenbrugge honom. Därefter fortsatte han sina studier med Everhard Zwart.

År 1983 var han tillräckligt skicklig för att åtföljas av tjänster vid Christelijke Gereformeerde Kerk i Rijswijk och kort därefter utsågs han till organist där. År 1984 gjorde han sin debut som konsertorganist med en serie konserter på orgeln i Hervormde Kerk i Pijnacker.

År 1985 blev han antagen till det kombinerade skol- och musikprogramet vid Kungliga konservatoriet i Haag. Vid detta institut studerade Aarnoud för Rienk Jiskoot. Han tog även kurser i interpretantion med Ben van Oosten under en tid. År 1990 utnämndes han till organist vid Julianakerk i Haag. Aarnoud de Groen är också den ledande ackompanjetören av Christelijk Residentie Mannenkoor.

På grund av nedläggningen av Julianakerk under 1997 flyttades Vierdag orgeln till Bethlehemkerk i Haag och Aarnoud de Groen flyttade också dit med "sitt" instrument.


FLEMMING DREISIG 

Flemming Dreisig är organist i Köpenhamns domkyrka. Han har haft den här befattningen, den mest prestigefyllda i Danmark för en organist, sedan 2003. Han är således införd i det "kungliga arv" av danska organister – bland hans företrädare finns kompositörerna CEF Weyse och J.P.E. Hartmann.

Flemming Dreisig framstod mycket tidigt som en av de bästa danska organisterna någonsin. Han studerade för Grete Krogh och utexaminerades från Kungliga Danska Musikkonservatoriet i Köpenhamn vid 19 års ålder. Han blev Danmarks yngsta domkyrkoorganist någonsin när han tog över som organist i Maribo domkyrka vid 21 års ålder. Senare har han haft organisttjänster i bl a St. Nikolai kyrka i Rönne och Helligåndskirken i Köpenhamn.

Flemming Dreisig har studerat fransk orgeltradition i Paris med två av de mest betydande organisterna under det tjugonde århundradet, Jean Langlais och Gaston Litaize. Från 1973 till 1988 undervisade han själv vid Musikhögskolan i Köpenhamn – under de senaste fem åren som professor. Genom åren har det varit möjligt att höra Flemming Dreisig i otaliga kyrkokonserter, i hemlandet och utomlands. På CD har han varit en pionjär genom att spela in några av Rued Langgaard's senromantiska orgelverk.


FEDERICA IANELLA 

Federica Iannella är född och bor i Senigallia i centrala Italien. Hon studerade orgel och komposition för professor M. Arlotti vid Rossini-konservatoriet i Pesaro. Genom ytterligare studier med välkända artister har Ianella utvecklat ett brett register av framföranden, allt från italiensk renässans till den franska och tyska romantiken. Av särskild betydelse för sin konstnärliga utveckling var studier för Wolfgang Zerer i Hamburg.

Ianella deltar regelbundet i europeiska festivaler och spelar med olika orkestrar och körer, bl. a. Orchestra Regionale Toscana, Prags Kammarkör och Compagnia de Musici Parma. Tillsammans med Orchestra Camerata del Titano har hon gjort inspelning av Vivaldis "Laudate Pueri" och Rossinis "Petite Messe Solenelle".

Förutom hennes omfattande konsert- och pedagogiska verksamhet, har Federica Iannella forskat och tagit musikexamen vid universitetet i Bologna. Hon har skrivit om operan "Elena da Feltre" av S. Mercadante till modern notskrift för orkester vilken framfördes 1997 vid Wexford Opera Festival (Irland) och opera "Il trionfo delle belle" av Stefano Pavesi som framfördes 2004 på Rossini-operafestival.

Ianella är också organist och konstnärlig ledare för en välkänd festival i Santa Maria della neve i Senigalliakyrkan och är en av lärarna i Accademia Organistica.


GIULIANA MACCARONI 

föddes i Pesaro 1971. Utexaminerad från G. Rossini Conservatorium i Pesaro, där hon studerade orgel och orgelkomposition för Maestro Marco Arlotti, med högsta betyg och utmärkelser. Efter vidare studier erhöll hon ett diplom i cembalo och en examen i musikvetenskap (specialisering på musikbiblioteksvetenskap) vid universitetet i Cremona. Dessutom fick hon en magistersexamen för orgel vid Conservatorium Vicenza under Maestro Roberto Antonello.

Giuliana Maccaroni har tagit kurser i orgelmetodik, utförande och tolkning i Italien och utomlands med välkända mästare som L. Ghielmi, E. Kooiman, H. Vogel, M. Radulescu, W. Zerer, Ch. Stembridge, M.C. Alain och L. Lohmann. Hon har fått två stipendier och vunnit många priser i nationella och internationella tävlingar: Nationella orgeltävlingen "Città di Viterbo 1996" (1:a pris), sjätte tävlingen om bästa utexaminerade från konservatorierna i Pesaro och Florens 1997 (1:a pris), första tävlingen "Bästa italienska utexaminerade 1996" (1:a pris, och CD-inspelning), nationella Orgeltävlingen "F. Tomasin" av Perteole, Udine, 1998 (3:e pris), tolfte nationella tävlingen i musikutförande "Città di Cento", utländska musiksektionen, 1998 (ett särskilt pris som delas ut av juryn), Internationella orgeltävlingen "G. Callido", Borca di Cadore, 1999 (3:e pris), First International Organ Contest i Magadino, Schweiz, 2002 (semifinal).

Giuliana Maccaroni har en hektisk tidsplan, både som solist och i ensemble, vid viktiga italienska och utländska festivaler som Belgien, Tyskland, Österrike, Frankrike, USA, Ryssland, (orgelduetter, orkestergrupper, körer och kammarmusik). Hon gjorde sin allra första inspelning av Giovanni Morandis sonater för orgel med fyra händer tillsammans med organisten Federica Iannella, för Tactus Publishing House. Hon har också spelat in Tactus, Rossinis ouvertyrer för orgel med fyra händer.

Giuliana Maccaroni är organist i Kristus Konungenkyrkan i Pesaro, med den historiska Mascioni orgeln. I denna kyrka är hon konstnärlig ledare för de internationella orgeldagarna "Vespri d'organo en Cristo Re". Hon har också undervisat vid Uterum Fermo, Reggio Calabria, och vid de officiellt erkända Musical Institutes of Modena och Reggio Emilia. Egentligen undervisar hon vid konservatoriet i Castelfranco Veneto. 

startsidan