artister 2013

.

EVA-HELENA HANSEN 

Eva-Helena Hansen har avlagt slutexamen i kyrkomusik och verkat som ämneslärare i musik vid Sibelius-Akademin. Under flera år var Kari Jussila hennes lärare i orgelspel. Efter studierna arbetade hon över tjugo år som musiklärare vid Sibelius-gymnasiet i Helsingfors, där hon undervisade i bl. a. piano- och orgelspel samt kammarmusik.

Sedan januari 2013 arbetar Hansen som kantor-organist i Jomala församling på Åland.


ANDERS FORSMAN 

Anders Forsman är, som man säger här, ”bortaålänning”. Han är född och uppvuxen i Mariehamn men flyttade bort redan som 19-åring för att studera kyrkomusik. Han har studerat orgelspel för Henryk Gwardak vid Ålands musikinstitut i Mariehamn, Dan Lönnqvist och Stefan Lönnqvist vid Konservatoriet i Jakobstad samt Peter Peitsalo och Folke Forsman vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Vid Sibelius-Akademin avlade han sin magisterexamen i kyrkomusik år 2005 och stannade kvar i huvudstaden som kantor i Tomas församling, senare Johannes församling, fram till år 2010. Åren 2010 och 2011 vistades han i Spokane i delstaten Washington, USA, där han bl.a. studerade orgelspel och kyrkomusik för Dr. Janet Satre Ahrend.

Sedan 2012 arbetar Forsman som kantor i Matteus församling i Helsingfors samt vid Kyrkostyrelsen som projektsekreterare för arbetet med ett nytt tillägg till den finlandssvenska psalmboken. 


MONIKA CZALEJ PUJOL 

Monika Czalej Pujol har studerat sång och sceniskt framträdande vid Musikhögskolan i Gdansk, Polen. Efter studierna vidareutbildade hon sig i Danmark och Spanien. Hon debuterade i Verdis La Traviata på en av världens mest kända operafestivaler, Festival d'Aix-en-Provence i Frankrike.

För närvarande är Monika Czalej Pujol verksam som solist i ett flertal länder. Hon har uppträtt på många välkända platser i Polen, Danmark, Italien, Rumänien, Moldavien, Frankrike och Spanien. Vid flera tillfällen har hon samarbetat med polsk radio och TV. Hon har innehaft soloroller i Mascagnis opera Cavalleria Rusticana och i Mozarts oratorium Betulia Liberata. Sedan 2005 medverkar hon som solist i en ensemble för gammal musik i Danmark. Tillsammans med denna ensemble har hon spelat in albumet ” Via Stellae”.

Monika Czalej Pujol har sjungit på de viktigaste konsertplatserna i Moldavien och Rumänien, Sala cu Orga i Kishinev och Sala George Enescu i Bukarest. Under 2010 turnerade hon i Katalonien med sånger för röst och piano av Fryderyk Chopin. Hennes CD-skiva "Chopin-19 Songs" vann år 2010 första pris i en omröstning i radioprogrammet "Notes de classic" som den mest intressanta CD-inspelningen.

Monika Czalej Pujol uppträder även som gästsolist med Polish Baltic Philharmonic i Gdansk och med kammarorkestern Cappella Gedanensis.

MIQUEL GONZÁLEZ 

Miquel González föddes 1967 i Badalona (Barcelona, Spanien). Han studerade orgel för professor Josep Maria Mas Bonet och redan då belönades han med olika priser såsom "Matrícula d’honor" och "Premi d'Honor al Grau Superior". Han har också tagit kurser i cembalo för professor M Lluïsa Cortada.

Åren 1990-1997 kompletterade han sina orgelstudier för professor Montserrat Torrent vid kommunala konservatoriet i Barcelona och Centrum för musikvetenskapliga studier (Consejo Superior de Investigaciones Científicas). Gonzalez har aktivt deltagit i flera orgel- och cembalo kurser runtom i Europa.

År 1988 tilldelades han första pris i orgelspel vid en tävling arrangerad av "Joventuts Musikaler d'Espanya" i domkyrkan i Gerona. År 1991 vann han "Prix Ruiz-Morales" för bästa framträdanden i orgelkursen "Música en Compostela". Han har även deltagit i prestigefyllda tävlingar i Nürnberg, Tyskland (1995) och Chartres, Frankrike (1996).

Miquel González har spelat in musik för "Radio Nacional de España" och "Catalunya Música". Han samarbetade också med en gosskör vid inspelningen av ”Complete Vocal & Organ Works of Narcís Casanoves”.

Han har gjort inspelningar för Abadia de Montserrat både som solist och tillsammans med olika ensembler för att popularisera såväl katalansk som  spansk musik. Åren 1997-2001 fungerade González som organist och ackompanjatör vid konserter med körerna Montserrat Boy’s och Chapel Choir.

För närvarande undervisar han vid Musikkonservatoriet i Lleida, Katalonien och verkar som organist i Santa Maria kyrkan i Badalona och Santa Anna kyrkan i Barcelona.

Miquel González ger regelbundet orgelkonserter runtom i hela Europa samt i Sydamerika och på Filippinerna. 


DUMITRU HAREA 

Dumitru Harea föddes i Moldavien, nära huvudstaden Kishinev. År 1990 började han sina studier i panflöjtsklassen vid Musikhögskolan i Kishinev för den i Moldavien och Rumänien välkända professorn Ion Negura. Diplomexamen tog han 1996.

Redan under sina studier arbetade han som lärare vid Musikhögskolan, där han undervisade ungdomar i panflöjtspel. På den tiden var han också medlem av folkbandet "Martisor" och turnerade med gruppen i Moldavien, Rumänien, Lettland och även i andra europeiska länder.

Förutom klassisk musik har Harea på sin repertoar även känd populärmusik. Rumänska sånger och moldavisk och ukrainsk folkmusik har i ett flertal fall arrangerats specifikt för detta instrument. På panflöjt har han spelat sedan 12 års ålder.

År 2000 besökte han för första gången Polen. Där träffade han sin fru och bor där sedan dess. År 2001 gav han ut sitt soloalbum "Music of the Soul". Skivan innehåller de mest kända klassiska styckena för panflöjt med orgelackompanjemang.

Redan i ett tidigt skede började Harea samarbeta med Musikinstrumentmuseet i Poznan. Han har uppträtt med den berömda gruppen "The Red Guitars" och det romska bandet "Terno". Sedan många år arbetar han med ”Polish Baltic Philharmonic” och vid Musikhögskolan i Poznan. Han har även konserterat i Tyskland, Italien, Storbritannien och Sverige.

År 2007 grundade Dumitru Harea en egen ensemble "Besarabia", som uppfört musik från hans hemland, Moldavien och Rumänien. Han har gett dryga tusen konserter vid olika skolor.

Harea leder ofta rikstäckande mästarkurser i panflöjtspel och sedan 2011 undervisar han vid en musikskola i Leszno, Polen.

MAREK STEFAŃSKI 

Marek Stefański är en av de mest aktiva polska organisterna. Han tillhör den unga generationen av musiker som redan är välkända utomlands.

Stefański föddes 1969 i Rzeszów. Han inledde sina orgelstudier för Andrzej Białko och fortsatte sedan hos Joachim Grubich vid Musikakademin i Kraków där han erhöll sitt diplom med högsta betyg.

Stefański gjorde sin konsertdebut som organist redan i början av sina studier och detta tillsammans med akademiska kören "Organum” som gett ett stort antal konserter runtom i  Europa. Tack vare sina bejublade framträdanden vid internationella orgelfestivaler med många priser som följd, öppnades dörrarna till flera orgelfestivaler även i utomeuropeiska länder såsom USA, Israel och Ryssland.

År 1996 anställdes Stefański som organist i Mariekyrkan i Krakow där han inte bara spelar vid gudstjänster utan även ger ett dussintal konserter varje år. 1999 anställdes han vid Musikakademin i Kraków, där han undervisar i orgelspel och leder orgelklassen vid Kyrkomusikinstitutet.

Han har under sin karriär gett konserter i en mängd europeiska och utomeuropeiska länder. Stefański är en särdeles god "ambassadör" för polsk orgelmusik och har dessutom gjort ett flertal inspelningar för CD, radio och TV.

Stefański uppträder ofta som solist men samarbetar gärna med körer, sångsolister och andra instrumentalister. Han har erhållit ett stort antal priser och utmärkelser. 


INGER LISE-ULSRUD 

Inger-Lise Ulsrud har studerat kyrkomusik vid Norges Musikhögskola, vid Hochschule für Musik und Darstellende Kunst i Frankfurt am Main, samt i Düsseldorf och Stockholm (orgelimprovisation). År 1991 blev hon pristagare vid improvisationstävlingen i Altenberg och år 1996 gjorde hon sin konsertdebut i Oslo.

Inger-Lise Ulsrud har deltagit i många internationella orgelfestivaler, bl.a. i Thomaskyrkan i Leipzig, i katedralerna i Riga och Birmingham samt i Hallgrimskirkja i Reykjavik och i Nidarosdomen i Trondheim.

Ulsrud är nu professor i orgelspel och improvisation vid Norges Musikhögskola samt organist i Uranienborg kyrka i Oslo.  År 2009 gav hon ut en CD-skiva med musik av Olivier Messiaen " Early organ works " inspelad i St Nikolaikyrkan i Halmstad, Sverige.

Ulsrud har också haft flera styrelseuppdrag och för närvarande är hon medarbetare i norska kyrkans ”Koralbokkommite”. Under 2013 kommer hon att spela in en CD med orgelverk av Kjell Mørk Karlsen. Detta år är hon inbjuden till olika orgelfestivaler i Tyskland, Ryssland, Sverige, Island och Norge.

Ulsrud deltar nu för andra gången i Ålands orgelfestival.


ANDREW CANNING 

Andrew Canning är född i London 1967.  Han har studerat orgel för David Sanger och Christopher Bowers-Broadbent vid The Royal Academy of Music och vid London universitetet där han tilldelats fem priser i orgelspel. 1984 vann han första pris vid. ” The West of England Organ Festival Competition” och 1990 erhöll han silvermedalj av “ The Worshipful Company of Musicians “.

Canning har arbetat som organist i Westminster Abbey och i S:t Marylebone Parish Church i London. Sedan 1996 är han biträdande organist i Uppsala Domkyrka och sedan 2001 organist vid Uppsala Universitet.

 Som orgelsolist har han turnerat ett flertal gånger i Europa, Japan, Ryssland och USA. Han har spelat in ett tiotal CD-skivor med bl.a. Alice Babs, Peter Mattei, Anders Paulsson, Steve Dobrogosz och Nils Lindberg. 


CATHERINE FRISK GRÖNBERG 

Född i Uppsala och nu verksam som sopran och sångpedagog. Studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Örebro åren 1982-1987 och 1995-1997. Sångstudier för bl.a. Evy Bråhammar, Malmö, Lilian Gentele, Stockholm, Ritva Erola, Helsingfors, Ragnhild Sjögren, Stockholm, och Jean Giraudeau, Paris. Aktiv i Musikhögskolans kammarkör i Stockholm under Eric Ericssons ledning.

Frisk är verksam som solist med bl.a. nordisk romans, oratorier samt äldre och nutida musik på repertoaren. Som sångpedagog har hon verkat i Uppsala och sedan 1996 i Mariehamn, där hon sedan 2002 innehar en ordinarie anställning vid Ålands musikinstitut.

Catherine Frisk är en ofta efterfrågad tonbildare och har själv startat ett antal körer inom ramen för sin tjänst, bl.a. flickkören Singoalla, ungdomskören Capella Vocalis samt Voces Alandicae, en damkör bestående av solosångstuderande vid musikinstitutet. Voces Alandicae bildades hösten 2002 och har framträtt med bl.a. Pergolesis Stabat Mater med solister ur kören men också med nyare musik för damkör.

KJELL FRISK 

Född i Helsingfors 1955 och sedan 1995 bosatt på Åland. Verksam som lärare i träblåsinstrument, samt leder kammarorkester och kör vid Ålands musikinstitut sedan 1995. Utbildad i Stockholm med examen 1979 som träblåspedagog, musiker med ett brett verksamhetsfält. Medlem av Joculatores Upsalisenses (tidig musikensemble) sedan 1974, konsertmästare i oktetten Ehnstedts Eftr., oboist i Drottningholms barockensemble 2005, soloklarinettist i Kungliga Akademiska kapellet 1985-1995.

Kjell Frisk är aktiv kammarmusiker både på Åland och utomlands. Han är en av initiativtagarna till den åländska ensemblen för medeltidsmusik, á Austrvega. Har tonsatt verk för barn, barnoperan Miss Butter F Lai and Mr B Troy, komponerat orgelverk bl.a L’orgue fantastique, Jesu sju ord på korset för soli, kör, violin, oboe och orgel, samt bidragit med ett stort antal körkompositioner, bl.a Herrens bön, julsånger på CD och flera längre orkesterverk.

ULF SAMUELSSON 

Ulf Samuelsson studerade 1980-1982 på kyrkomusikerlinjen vid Sköndalsinstitutet i Stockholm och därefter 1982-1986 på kyrkomusikerlinjen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 1981-1986 innehade han kantorstjänsten i S:ta Eugenia katolska församling i Stockholm och 1986-1992 var han organist i Nybro församling. 1992-2008 verkade han som organist och körledare i Olaus Petri församling i Örebro. Sedan augusti 2008 är han åter verksam som kyrkomusiker i S:ta Eugenia katolska församling i Stockholm och dessutom musikkonsulent för Stockholms katolska stift.

Samuelsson har spelat in ett flertal skivor, bl.a. på Naxos och Proprius förlag. Orgelkonserter med Ulf Samuelsson har direktsänts i riksradions program 2 vid ett par tillfällen. Han konserterar flitigt som organist runtom i Sverige och har även spelat utomlands, som t.ex. vid Bachfestivalen i Rostock, Tyskland 1995, Ålands orgelfestival 1999, 2000 och 2003 och under 2003 och 2004 vid ett flertal tillfällen i Italien.

1990 uruppförde han tillsammans med Nybro Motettkör och Camerata Roman, Jan Wallgrens Requiem ”För levande och döda”, till texter av Tomas Tranströmer. För bl.a. detta fick Samuelsson 1992 Nybro kommuns kulturstipendium. År 2001 fick han Örebro kommuns föreningsledarstipendium och 2004 Nerikes Allehandas kulturpris. Under 2004 och 2005 gav han, i bl.a. Örebro, en konsertserie med Bachs samtliga orgelverk. Serien repriserade han sedan under åren 2006 och 2007 i Östergötland och Sörmland.

Under sex veckor sommaren 2008 genomförde Ulf Samuelsson en tredje turné med Bachs samtliga orgelverk. Denna gång i en serie genom hela Sverige med den första konserten i Kiruna och den sista i Ystad. Sammanlagt 23 konserter och 250 mil på cykel!


ÁDÁM KISS 

Ádám Kiss har studerat vid Lisztakademin i Budapest 1983-88 för bl.a. Ferenc Gergely (orgel) och Ilona Prunyi (piano). 1988 erhöll han diplom i orgelspel. Han har deltagit i Milan Slechtas mästarkurs i Prag samt gått pianolärarutbildning vid Uleåborgs konservatorium under ledning av Jouko Tötterström. Kiss har verkat som piano- och orgellärare vid Limingo Musikinstitut. Sedan 2000 arbetar han som kantor i Lemland-Lumparlands församling och fr.o.m. 2012 också som pianist på Bel Canto Alandia.

Ádám Kiss har konserterat i Ungern, Tjeckien, Finland, Sverige, Norge och England, samarbetat med den ungerska radiokanalen Bartók Rádió och Ålands Radio samt spelat in en solo CD-skiva med romantisk orgelmusik. 


HENRYK GWARDAK 

Henryk Gwardak föddes 1951 i Wroclaw i Polen och började spela piano vid fem års ålder. Han hade sedan samma pianolärare i fjorton år, prof. Renata Wandokanty-Michalowska, i musikgrundskolan och i konservatoriet. Vid fjorton års ålder började han studera orgelspel för professor Julian Bidzinski. Orgeldiplom fick han från Musikakademin i Wroclaw 1975. Gwardak arbetade sedan som lärare i två musikskolor, i Legnica och Elblag, och i vardera grundade han en orgelklass. Från 1979 verkade han som organist och körledare i Nikolajdomkyrkan i Elblag. Han var också konstnärlig ledare för den kända internationella orgelfestivalen i Frombork. År 1983 fick han Elblags stads kulturpris för främjandet av stadens och områdets musikliv.

Sedan 1987 har Gwardak verkat både som kantor i Saltvik på Åland och som lärare vid Ålands musikinstitut. År 1993 fick han landskapet Ålands kulturpris. År 2002 tilldelades han Ålands självstyrelses 75-års jubileumsmedalj för sin framgångsrika verksamhet i landskapet. Sedan 2001 är han konstnärlig ledare och styrelseordförande för Ålands orgelfestival, det äldsta årliga musikevenemanget på Åland.

Henryk Gwardak har konserterat i Polen, Sverige, Finland, Tyskland, Norge, Holland, Belgien, Danmark, Island, Frankrike, Storbritannien, Österrike, Schweiz, Italien, Estland, Litauen, Slovakien, Japan och Västindien. Han har gjort inspelningar för radio, TV och film i bl. a. Finland (YLE), Japan och Tyskland (WDR) och spelat in en CD i Japan. Förutom orgel- och pianospel har Henryk Gwardak ägnat sig åt kammarmusik. Han har ackompanjerat solister och körer i Europas olika länder och konserterat med Polens främsta sångare.


MATHILDE LE TAC 

Efter studierna vid Musikhögskolan i Toulouse och Saint-Maur (Frankrike) under ledning av professorerna Philippe Boucly och Ida Ribera, studerade flöjtisten Mathilde Le Tac vid konservatoriet i Aulnay-sous-Bois i norra Frankrike, där hon erhöll högsta betyget” Prix de Virtuosité”.

År 1985 blev hon antagen till Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris och redan två år senare avlade hon framgångsrikt sin slutexamen. Många av hennes lärare är välkända flöjtister såsom Andras Adorjan, Zoltán Gyöngyössy och Alain Marion.

Efter sina studier har Mathilde Le Tac regelbundet uppträtt vid olika internationella festivaler: Musique d'Été  aux Jacobins , Fêtes Musicales de Savoie, samt vid  kammarmusikfestivalerna Connaissance des Jeunes Interprètes, Reykholt Kammarmusikfestival (Island) och Odsherreds Kammarmusikfestival (Danmark).

Mathilde Le Tac har tillsammans med organisten Mathieu Freyburger gett ett åttiotal konserter vid flera prestigefyllda festivaler, bl.a. Toulouse les Orgues, Estivales de Rennes och  Pargas Orgelfestival (Finland). Hon samarbetar även med France-Musique Radio, dansk och ungersk radio samt med Bayerischer Rundfunk. 

MATHIEU FREYBURGER 

Mathieu Freyburger föddes 1971 i Mulhouse, Alsace( Frankrike). Han började spela piano vid 9-års ålder och redan som 14-åring påbörjade han sina orgelstudier för Olivier Vernet vid konservatoriet i Mulhouse. 1991 avlade han diplomexamen i orgel med högsta betyg.

Vidare studier tog Freyburger år 1993 till Paris och Conservatoire National Supérieur de Musique (CNSMP) där han fortsatte att studera för de största franska organisterna Michel Chapuis, Olivier Latry och Michel Bouvard. År 1996 utexaminerades han med högsta betyg i orgelspel och redan samma år blev han pristagare vid den internationella orgeltävlingen i Toulouse. År 1999 vann han andra pris vid den internationella orgeltävlingen i Biarritz och har även erhållit priset "André Marchal" för bästa framförande av gammal orgelmusik. Franska staten har tilldelat honom ett diplom för hans stora insats som orgellärare.

Sedan 1985 är Mathieu Freyburger huvudorganist (organiste titulaire) i kyrkan St-Etienne i Cernay, Alsace. Åren 1999-2007 verkade han även som huvudorganist i St-Jean-Baptiste de Grenelle i Paris. I Cernay var han initiativtagare till restaurering av Rinckenbach-orglar i Frankrike.

Freyburger har spelat in ett antal CD skivor med verk av Alexandre Guilmant och Camille Saint-Saëns. Han har gett många konserter både som solist och med ensembler såväl på hemmaplan som utomlands.


MORGAN KARLSSON 

Morgan Karlsson har varit yrkesverksam som modern dansare sedan 1991. De första åren som frilansande i Stockholm arbetade han i ett flertal projekt av bl. a. Cristina Caprioli, Lena Josefsson, Ulrika Wedin och Mats Isaksson.1995 anställdes han på Norrdans i Härnösand där han stannade till 2009. Mellan åren 2003–2005 arbetade han på Skånes Dansteater i Malmö. Under de åren har han bl.a. dansat i verk av Rui Horta, Ramòn Oller, Jeanne Yasko, Stephen Petronio, Tero Saarinen, Jyrki Karttunen, Thomas Noone, Helena Franzén, Jo Strömgren och Kenneth Kvarnström.

Efter att ha lämnat Norrdans i juni 2009 återvände han som frilansande och bosatte sig i Stockholm. Under 2009-2012 har han uppträtt med Thierry Martinez i hans verk ”L’Instant des Forges” i Biarritz och dansat i Kungliga balettens uppsättning av Romeo & Julia på Stockholmsoperan. Han har även gästdansat med Norrdans vid ett flertal tillfällen, senast i Mats Eks balett.

Egna koreografiska arbeten att nämna är Touching space (2003), Embrace (2004), Äldre (2005), Klädd i brunt (2009). Dessa verk tillkom inom ramen för Norrdans och Skånes Dansteater. Verket Trois Danses i samarbetet med Håkan Dahlén komponerades år 2011 och har framförts i bl.a. Själevads kyrka i Örnsköldsvik och Stora kyrkan i Östersund. 

HÅKAN DAHLEN 

Håkan Dahlén är utbildad organist med studier vid Kungliga Musikhögskolan för professorerna Olle Scherwin och Anders Bondeman. Sin konsertorganistutbildning fick han vid Piteå Musikhögskola och var därefter biträdande domkyrkoorganist i Härnösand under åren 1990-2003. Alltsedan 2003 innehar han organisttjänsten i Själevads församling och  undervisar dessutom  vid Mellansels Folkhögskolas kantorsutbildning.

Dahlén är en ofta anlitad konsertorganist som gärna uppträder tillsammans med andra instrumentalister, ensembler och dansare. Han har uruppfört verk av bl.a. Jan W Morthenson, Peter Lyne och Fredrik Högberg. År 2005 gav han tillsammans med Jörgen Sundeqvist ut den uppmärksammade skivan "Bellows & pipes" på Courthouse Music.

startsidan